:: iklaneka ::

Sunday, May 3, 2009

Develop System base on asp.net

Alhamdulillah, hari ni saya sambung balik kerja semalam yang belum2 selesai. Nak develop aplikasi ni bukannya mudah. Bukan senang nak jadi senang dan bukan susah nak jadi susah. Tapi susah jugak keje ni. Sebelum ni saya selalu pakai php & mysql jer untuk develop web applications. Tapi kali ni saya nak try pakai asp.net dengan access. Member2 kata mudah sebab software dah ada dan capaian lebih laju. 

Lagipun asp.net ni unik sebab jarang developer pakai untuk develop applications. So, saya nak try lah. Hari ni agak letih sikit sebab dok fikir-fikir macamana nak develop aplikasi ni dengan ikut betul2 pada spect yang client nak. Semalam pegi survey kat books store, sistemnya simple dan tak banyak funky things. Kalu buat macam ok jugak, tapi nak kena adjust bagi lain dari yang lain.

Client kata biar simple tapi menarik. Tak banyak kerenah dan kalau boleh cukuplah hanya dalaman saja yang boleh akses aplikasi ni. Cantik gak idea tu. Tapi satu jer yang jadi masalah, macamana nak buat sistem ni benar2 secure dan safe. Itu yang nak kena study balik coding dan algorithm asp.net ni. Aduhai salehah. Kat luar dah cantik tapi kat dalam belum tentu cantik. Aduhai...


 

Hakcipta Terpelihara PANDUANOSS 2009-2012. Sebarang pertanyaan sila emailkan ke : mamn85@gmail.com