:: iklaneka ::

Sunday, May 24, 2009

Sedikit Coretan Hujung Bulan...

Dah 2 minggu saya tak menulis. Jadi, hari ni saya nak menulis. Dua minggu lepas saya ada menerima sebuah laptop untuk diservis dan diformatkan. Customer bagi kata mudah saja, "settlekan" apa yang patut. Jadi, bermulalah episod perjuangan menyelesaikan benda yang tak sudah itu.

Saya cuba nak format pakai windows xp, tapi tak boleh nak detect hard disk. Jadi, saya tak nak fikir panjang, saya terus install Ubuntu 9.0. Saya tak ada softcopy ubuntu tu. Jadi, saya pun download lah pakai GetThemAll plug-in yang ada dalam mozilla firefox. Bukan main laju lagi download ratenya. Fail yang bersaiz 600 MB lebih saya download dalam masa 45 minit sahaja! Laju kan? Lajunya sebab saya download dari server yang ada kat indonesia. Tak apa. Tak jadi masalah dan tak langgar undang2.

Jadi, selesai download, saya pun burn dalam cd-rom dalam format ISO image. Bila selesai jer, saya terus masukkan dalam dvd drive laptop customer. Then, saya pun follow jer instalation procedure ubuntu tu. Dalam masa 45 minit, instalation selesai dengan suksesnya! Manyak laju woooo...

Then, saya pun present pada customer ubuntu 9.0 yang saya install dalam laptopnya. Dia kagum dan impress bila saya tunjuk kat dia beberapa kelebihan ubuntu 9.0 terutama dari segi appearance dan GUI yang begitu menarik. Menurut laman web rasmi ubuntu, ubuntu 9.0 mempunyai beberapa kelebihan antaranya :
  • Ada software untuk burn cd, dvd, cd-rw, dvd-rw dan banyak lagi
  • Ada appearance 3D.
  • dan banyak lagilah...

So, apa tunggu lagi??? Download ubuntu 9.0 cepat2! Jangan lepaskan untuk memiliki ubuntu 9.0 sekarang juga.

 

Hakcipta Terpelihara PANDUANOSS 2009-2012. Sebarang pertanyaan sila emailkan ke : mamn85@gmail.com