:: iklaneka ::

Sunday, September 13, 2009

Celcom broadband dengan pakej yang terbaharu..

Dua hari lepas saya berkunjung ke low yatt plaza untuk follow-up pelbagai kemeriahan teknokrat di sana. Pelbagai pc-tools, handphone, pda, gadget dan accecories computer yang boleh didapati di sana termasuklah servis internet mobile broadband. Tentu anda pernah dengar broadband? Adakah anda pernah mendengar istilah mobile broadband pula? Broadband dalam bahasa Melayu bermakna 'jalur lebar'. Ia adalah satu teknologi capaian internet yang berteraskan kabel yang mempunyai jalur yang lebar. Manakala mobile broadband ialah 'jalur lebar' yang boleh dicapai melalui tanpa wayar (wayarless). Antara contoh broadband ialah streamyx, maxis, jaring dan sebagainya. Manakala antara contoh mobile broadband ialah Celcom broadband, Maxis broadband, DiGi broadband dan sebagainya.

Pada kebiasaannya broadband menggunakan sambungan wayar ke talian telefon tetap. Manakala mobile broadband menggunakan 3G, GPRS, WAP, HSDPA dan sebagainya. Beza antara dua jenis broadband ini ialah satu guna wayar dan satu lagi tak guna wayar. Mudah je kan? :-)

Dalam satu dok pusing first floor tu, saya singgah jap kat kiosk Celcom broadband. Memang kaw kaw lah pakej yang dijanjikan oleh Celcom. Yang terbaharu, Celcom menawarkan pakej basic RM68 (tanpa kontrak + percuma 1 bulan capaian + modem + 384kbps ) = RM299.00 sahaja!
Manakala pakej advanced RM98 (tanpa kontrak + modem + 3.6Mbps speed) = RM329.00 sahaja! Saya pun sambar satu pakej advanced RM98.00. Activation hanya mengambil masa selama satu jam sahaja!

Jom kita berbroadband!

 

Hakcipta Terpelihara PANDUANOSS 2009-2012. Sebarang pertanyaan sila emailkan ke : mamn85@gmail.com