:: iklaneka ::

Sunday, April 20, 2008

2008 TAHUN BAHAYA ?

Adakah kita akan mengalami kekurangan beras yang teruk ?


Saya tertarik dengan keratan akhbar KOSMO! Ahad pada hari ini. Kebimbangan beberapa pakar terhadap kebarangkalian akan berlaku kekurangan dan kepincangan bekalan makanan sedunia pada tahun 2008. Sila baca lagi artikel di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.


PERTENGAHAN tahun lalu, Pengarah Program Makanan Dunia (WFP) yang berpusat di Mauritania, Gian Carlo Cirri terbang ke Senegal sambil memberikan amaran kepada pertubuhan-pertubuhan bantuan dari Eropah tentang kebimbangannya.

Adakah ini wajah dunia pada tahun ini atau dalam masa 20 tahun dari sekarang ?


Dengan peningkatan harga minyak dan bekalan makanan dunia dalam mesyuarat pertubuhan bantuan sedunia itu, Carlo Cirri pernah meluahkan : “Tahun 2008 adalah tahun yang sangat berbahaya.”


Klik gambar ini untuk info tepian :>>>

Ketika itu ramai peserta mesyuarat meluahkan pendapat yang sama tetapi mengharapkan keadaan akan cepat pulih. Namun, kebimbangan Carlo Cirri menjadi kenyataan. Sejak penghujung tahun lalu, protes rakyat ke atas kekurangan bekalan dan harga makanan yang melonjak mula tercetus dari satu negara ke satu negara lain.

Negara-negara termiskin dunia terutamanya di benua Afrika antara yang paling cepat merasai krisis makanan dan komoditi global ini. Daripada mogok pengguna sehinggalah ke pemandu teksi, banyak protes yang melibatkan keganasan berakhir dengan kematian.


Negara miskin, Haiti, majoriti rakyatnya yang hidup dengan pendapatan sekitar RM6.24 sehari turut menyaksikan ketegangan paling hebat. Akibat kegagalan kerajaan Perdana Menteri, Jacques Edouard Alexis, meningkatkan pengeluaran makanan, rakyat bukan sahaja merusuh dan berbunuhan bahkan kerajaan Alexis ditumbangkan oleh parlimennya.


Dari negara-negara miskin, fenomena krisis makanan mula menyerang negara-negara yang menjadi pengimport hasil pertanian asas seperti gandum, beras dan soya. Filipina sebagai pengimport terbesar beras dunia menerima tamparan awal sehinggakan rakyatnya kini berbaris di jalan raya meminta Presiden Gloria Macapagal Arroyo meletakkan jawatan.


Negara lain yang mula menyaksikan ketegangan akibat fenomena terbaru dalam sejarah dunia ini termasuklah Bangladesh, Pakistan, Cameroon, Mesir dan Argentina. Pertubuhan Makanan dan Pertanian Amerika Syarikat (AS) menjangkakan 37 buah negara dunia akan berdepan dengan krisis bekalan makanan terburuk pada milenium baru ini.


UNESCO dalam satu kenyataan memberitahu, sejak setahun lalu, harga gandum di pasaran dunia melonjak hingga mencecah 130 peratus manakala kacang soya pula meningkat sehingga 87 peratus. Harga beras dunia pula sejak lima tahun lalu meningkat tiga kali ganda. Menurut Jabatan Pertanian AS, peningkatan harga beras yang menjadi makanan asasi berbilion penduduk Asia itu adalah yang paling tinggi dalam tempoh dua dekad, sedangkan penghasilannya pula antara yang terendah sejak awal tahun 1980-an.


Malaysia walaupun bukan pengimport besar beras, namun dengan kebergantungan 30 peratus bekalan beras negara dari Thailand dan Vietnam, penduduk negara ini sudah mula merasai bahang krisis itu. Walaupun kenaikan harga beras Malaysia tidak seteruk di Filipina, namun fenomena itu sudah pun tiba. Sejak beberapa hari lalu, kenaikan harga beras dirasai di pasaran tempatan dengan kenaikan sekitar antara 10 hingga 20 peratus.

Pengarah Komunikasi FOMCA, Mohd. Yusof Abdul Rahman berkata, peningkatan harga beras di pasaran tempatan melonjak antara RM3 hingga RM4 sekampit berpunca daripada peningkatan harga beras di pasaran dunia.

Walaupun Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa mengumumkan penambahan stok beras negara sebanyak 600,000 tan metrik, namun Mohd. Yusof menggesa agar kerajaan mengambil langkah segera kerana pihaknya sudah mula menerima laporan beberapa kawasan kehabisan bekalan beras.


Melihat kepada fenomena krisis dunia itu, ramai yang menuding jari kepada peningkatan harga bahan api dunia. Harga bahan api dunia pada tahun 2006 ialah pada sekitar AS$78 setong, namun terus meninggi melepasi angka AS$100 setong pada penghujung tahun lalu. Tanpa menampakkan tanda untuk pegun, harga bahan api melonjak lagi ke paras tertinggi pada harga AS$112.78 setong beberapa hari lalu.


Bagaimanapun, bagi Pengarah Besar Institut Penyelidikan Polisi Makanan Antarabangsa di Washington, AS, Joachim von Braun, dunia kini sebenarnya berada dalam keadaan terhimpit.
“Kita berada dalam keadaan yang terlalu sukar. Peningkatan harga minyak bukanlah satu-satunya punca fenomena krisis makanan yang tidak sepatutnya berlaku pada zaman moden ini,” ujarnya.


Perubahan iklim dunia turut memburukkan fenomena itu. Penuaian tanaman di kebanyakan negara di dunia dimusnahkan oleh cuaca tidak menentu yang tidak pernah berlaku sebelum ini.
“Kemarau panjang menyebabkan petani gandum dan jagung di Australia dan di selatan Afrika muflis manakala banjir pula memusnahkan tanaman petani di timur Afrika.


“Salji tebal yang berpanjangan pula menyukarkan petani di China sementara utara Eropah menyaksikan cuaca panas yang berpanjangan,” ujar von Braun. Memburukkan lagi keadaan, peningkatan harga bahan api yang ketara sejak tiga tahun lalu menyebabkan banyak kerajaan di seluruh dunia menggesa ditingkatkan bahan api alternatif iaitu bahan api bio.


Lantaran itu, ramai petani yang beralih daripada menanam jagung, tebu dan gandum untuk sumber makanan lain sebaliknya menjadikan ia sebagai bahan api. Subsidi etanol di AS sahaja contohnya menggoda ribuan petani untuk tidak mengeluarkan makanan berasaskan tanaman.
Kombinasi daripada itu bagi von Braun telah memburukkan bekalan makanan dunia malah menguatkan lagi kenyataan Carlo Cirri, bahawa tahun 2008 sebagai tahun yang berbahaya jika tiada usaha dilakukan.


Selain kebuluran dan keganasan yang sudah mula tercetus di beberapa negara dunia, kanak-kanak dilihat antara mangsa yang paling menyedihkan. Di beberapa buah negara seperti di Bangladesh dan Haiti, sudah ramai ibu bapa yang mengeluarkan anak-anak mereka dari sekolah lantaran tidak mampu membayar kos pembelajaran.


Lebih buruk lagi, semakin ramai kanak-kanak yang kini menjadi buruh apabila dipaksa bekerja untuk menambahkan pendapatan keluarga bagi membeli bahan makanan. Namun, satu ramalan yang paling menakutkan ialah fenomena krisis makanan dunia bukan sahaja akan menyebabkan rakyat berpendapatan rendah menderita kebuluran, tetapi rakyat berpendapatan sederhana juga bakal kelaparan.


Selain bantuan kewangan dari negara besar dan Bank Dunia, Penasihat bahagian Ekologi dan Sains UNESCO, Guilhem Calvo menggesa agar kebanyakan kerajaan dunia melakukan revolusi pada sektor pertanian masing-masing. “Sains moden perlu dipraktikkan dalam pertanian. Pertanian organik mungkin salah satu cara yang boleh diperluaskan,” kata Calvo.


Dalam pada itu, Ketua Laboratori Dasar Perniagaan Tani dan Pengurusan Institut Kajian Dasar Pertanian dan Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Amin Mahir Abdullah, penyimpanan bahan asas seperti beras yang lebih cekap diperlukan di samping stok penimbal bagi melicinkan penggunaan bahan tersebut.


Memandangkan Malaysia cuma mengimport kira-kira 30 peratus keperluan beras, beliau berpendapat tempoh satu hingga tiga bulan adalah memadai sebagai panduan untuk tempoh stok penimbal.Bagaimanapun, katanya adalah lebih baik jika stok penimbal beras ditentukan berasaskan satu formula atau model yang dapat mengambil kira keadaan cuaca, agronomi dan pasaran.


“Model atau formula ini akan menjadi satu sistem amaran awal dengan membuat unjuran tentang situasi pengeluaran, perubahan cuaca dan mungkin ancaman serangga perosak,” katanya. Walaubagaimanapun, melihat kepada kecemasan bekalan makanan dunia hari ini, ramai yang berharap agar fenomena tersebut segera reda.


Berapa lamakah krisis ini akan berlangsung? Kata von Braun: “Ramalannya sangat suram.”* Sumber : KOSMO! Ahad [20 April 2008]
Berdasarkan apa yang tertulis di atas, kita boleh buat kesimpulan yang mudah bahawa sesungguhnya bekalan makanan sedunia kian meruncing dan bahangnya turut dirasai oleh masyarakat Malaysia. Kemungkinan impaknya tidak dirasai oleh golongan masyarakat kelas menengah dan tinggi tetapi ia akan dirasai dan dideritai oleh golongan masyarakat kelas rendah dan sederhana. Oleh hal yang demikian, marilah sama-sama kita berjimat cermat dan amalkan gaya hidup yang sihat sepanjang hayat.

~ Al-Farabi
 

Hakcipta Terpelihara PANDUANOSS 2009-2012. Sebarang pertanyaan sila emailkan ke : mamn85@gmail.com