:: iklaneka ::

Sunday, April 20, 2008

2008 TAHUN BAHAYA ?

Adakah kita akan mengalami kekurangan beras yang teruk ?


Saya tertarik dengan keratan akhbar KOSMO! Ahad pada hari ini. Kebimbangan beberapa pakar terhadap kebarangkalian akan berlaku kekurangan dan kepincangan bekalan makanan sedunia pada tahun 2008. Sila baca lagi artikel di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.


PERTENGAHAN tahun lalu, Pengarah Program Makanan Dunia (WFP) yang berpusat di Mauritania, Gian Carlo Cirri terbang ke Senegal sambil memberikan amaran kepada pertubuhan-pertubuhan bantuan dari Eropah tentang kebimbangannya.

Adakah ini wajah dunia pada tahun ini atau dalam masa 20 tahun dari sekarang ?


Dengan peningkatan harga minyak dan bekalan makanan dunia dalam mesyuarat pertubuhan bantuan sedunia itu, Carlo Cirri pernah meluahkan : “Tahun 2008 adalah tahun yang sangat berbahaya.”


Klik gambar ini untuk info tepian :>>>

Ketika itu ramai peserta mesyuarat meluahkan pendapat yang sama tetapi mengharapkan keadaan akan cepat pulih. Namun, kebimbangan Carlo Cirri menjadi kenyataan. Sejak penghujung tahun lalu, protes rakyat ke atas kekurangan bekalan dan harga makanan yang melonjak mula tercetus dari satu negara ke satu negara lain.

Negara-negara termiskin dunia terutamanya di benua Afrika antara yang paling cepat merasai krisis makanan dan komoditi global ini. Daripada mogok pengguna sehinggalah ke pemandu teksi, banyak protes yang melibatkan keganasan berakhir dengan kematian.


Negara miskin, Haiti, majoriti rakyatnya yang hidup dengan pendapatan sekitar RM6.24 sehari turut menyaksikan ketegangan paling hebat. Akibat kegagalan kerajaan Perdana Menteri, Jacques Edouard Alexis, meningkatkan pengeluaran makanan, rakyat bukan sahaja merusuh dan berbunuhan bahkan kerajaan Alexis ditumbangkan oleh parlimennya.


Dari negara-negara miskin, fenomena krisis makanan mula menyerang negara-negara yang menjadi pengimport hasil pertanian asas seperti gandum, beras dan soya. Filipina sebagai pengimport terbesar beras dunia menerima tamparan awal sehinggakan rakyatnya kini berbaris di jalan raya meminta Presiden Gloria Macapagal Arroyo meletakkan jawatan.


Negara lain yang mula menyaksikan ketegangan akibat fenomena terbaru dalam sejarah dunia ini termasuklah Bangladesh, Pakistan, Cameroon, Mesir dan Argentina. Pertubuhan Makanan dan Pertanian Amerika Syarikat (AS) menjangkakan 37 buah negara dunia akan berdepan dengan krisis bekalan makanan terburuk pada milenium baru ini.


UNESCO dalam satu kenyataan memberitahu, sejak setahun lalu, harga gandum di pasaran dunia melonjak hingga mencecah 130 peratus manakala kacang soya pula meningkat sehingga 87 peratus. Harga beras dunia pula sejak lima tahun lalu meningkat tiga kali ganda. Menurut Jabatan Pertanian AS, peningkatan harga beras yang menjadi makanan asasi berbilion penduduk Asia itu adalah yang paling tinggi dalam tempoh dua dekad, sedangkan penghasilannya pula antara yang terendah sejak awal tahun 1980-an.


Malaysia walaupun bukan pengimport besar beras, namun dengan kebergantungan 30 peratus bekalan beras negara dari Thailand dan Vietnam, penduduk negara ini sudah mula merasai bahang krisis itu. Walaupun kenaikan harga beras Malaysia tidak seteruk di Filipina, namun fenomena itu sudah pun tiba. Sejak beberapa hari lalu, kenaikan harga beras dirasai di pasaran tempatan dengan kenaikan sekitar antara 10 hingga 20 peratus.

Pengarah Komunikasi FOMCA, Mohd. Yusof Abdul Rahman berkata, peningkatan harga beras di pasaran tempatan melonjak antara RM3 hingga RM4 sekampit berpunca daripada peningkatan harga beras di pasaran dunia.

Walaupun Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa mengumumkan penambahan stok beras negara sebanyak 600,000 tan metrik, namun Mohd. Yusof menggesa agar kerajaan mengambil langkah segera kerana pihaknya sudah mula menerima laporan beberapa kawasan kehabisan bekalan beras.


Melihat kepada fenomena krisis dunia itu, ramai yang menuding jari kepada peningkatan harga bahan api dunia. Harga bahan api dunia pada tahun 2006 ialah pada sekitar AS$78 setong, namun terus meninggi melepasi angka AS$100 setong pada penghujung tahun lalu. Tanpa menampakkan tanda untuk pegun, harga bahan api melonjak lagi ke paras tertinggi pada harga AS$112.78 setong beberapa hari lalu.


Bagaimanapun, bagi Pengarah Besar Institut Penyelidikan Polisi Makanan Antarabangsa di Washington, AS, Joachim von Braun, dunia kini sebenarnya berada dalam keadaan terhimpit.
“Kita berada dalam keadaan yang terlalu sukar. Peningkatan harga minyak bukanlah satu-satunya punca fenomena krisis makanan yang tidak sepatutnya berlaku pada zaman moden ini,” ujarnya.


Perubahan iklim dunia turut memburukkan fenomena itu. Penuaian tanaman di kebanyakan negara di dunia dimusnahkan oleh cuaca tidak menentu yang tidak pernah berlaku sebelum ini.
“Kemarau panjang menyebabkan petani gandum dan jagung di Australia dan di selatan Afrika muflis manakala banjir pula memusnahkan tanaman petani di timur Afrika.


“Salji tebal yang berpanjangan pula menyukarkan petani di China sementara utara Eropah menyaksikan cuaca panas yang berpanjangan,” ujar von Braun. Memburukkan lagi keadaan, peningkatan harga bahan api yang ketara sejak tiga tahun lalu menyebabkan banyak kerajaan di seluruh dunia menggesa ditingkatkan bahan api alternatif iaitu bahan api bio.


Lantaran itu, ramai petani yang beralih daripada menanam jagung, tebu dan gandum untuk sumber makanan lain sebaliknya menjadikan ia sebagai bahan api. Subsidi etanol di AS sahaja contohnya menggoda ribuan petani untuk tidak mengeluarkan makanan berasaskan tanaman.
Kombinasi daripada itu bagi von Braun telah memburukkan bekalan makanan dunia malah menguatkan lagi kenyataan Carlo Cirri, bahawa tahun 2008 sebagai tahun yang berbahaya jika tiada usaha dilakukan.


Selain kebuluran dan keganasan yang sudah mula tercetus di beberapa negara dunia, kanak-kanak dilihat antara mangsa yang paling menyedihkan. Di beberapa buah negara seperti di Bangladesh dan Haiti, sudah ramai ibu bapa yang mengeluarkan anak-anak mereka dari sekolah lantaran tidak mampu membayar kos pembelajaran.


Lebih buruk lagi, semakin ramai kanak-kanak yang kini menjadi buruh apabila dipaksa bekerja untuk menambahkan pendapatan keluarga bagi membeli bahan makanan. Namun, satu ramalan yang paling menakutkan ialah fenomena krisis makanan dunia bukan sahaja akan menyebabkan rakyat berpendapatan rendah menderita kebuluran, tetapi rakyat berpendapatan sederhana juga bakal kelaparan.


Selain bantuan kewangan dari negara besar dan Bank Dunia, Penasihat bahagian Ekologi dan Sains UNESCO, Guilhem Calvo menggesa agar kebanyakan kerajaan dunia melakukan revolusi pada sektor pertanian masing-masing. “Sains moden perlu dipraktikkan dalam pertanian. Pertanian organik mungkin salah satu cara yang boleh diperluaskan,” kata Calvo.


Dalam pada itu, Ketua Laboratori Dasar Perniagaan Tani dan Pengurusan Institut Kajian Dasar Pertanian dan Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Amin Mahir Abdullah, penyimpanan bahan asas seperti beras yang lebih cekap diperlukan di samping stok penimbal bagi melicinkan penggunaan bahan tersebut.


Memandangkan Malaysia cuma mengimport kira-kira 30 peratus keperluan beras, beliau berpendapat tempoh satu hingga tiga bulan adalah memadai sebagai panduan untuk tempoh stok penimbal.Bagaimanapun, katanya adalah lebih baik jika stok penimbal beras ditentukan berasaskan satu formula atau model yang dapat mengambil kira keadaan cuaca, agronomi dan pasaran.


“Model atau formula ini akan menjadi satu sistem amaran awal dengan membuat unjuran tentang situasi pengeluaran, perubahan cuaca dan mungkin ancaman serangga perosak,” katanya. Walaubagaimanapun, melihat kepada kecemasan bekalan makanan dunia hari ini, ramai yang berharap agar fenomena tersebut segera reda.


Berapa lamakah krisis ini akan berlangsung? Kata von Braun: “Ramalannya sangat suram.”* Sumber : KOSMO! Ahad [20 April 2008]
Berdasarkan apa yang tertulis di atas, kita boleh buat kesimpulan yang mudah bahawa sesungguhnya bekalan makanan sedunia kian meruncing dan bahangnya turut dirasai oleh masyarakat Malaysia. Kemungkinan impaknya tidak dirasai oleh golongan masyarakat kelas menengah dan tinggi tetapi ia akan dirasai dan dideritai oleh golongan masyarakat kelas rendah dan sederhana. Oleh hal yang demikian, marilah sama-sama kita berjimat cermat dan amalkan gaya hidup yang sihat sepanjang hayat.

~ Al-Farabi

1 comment:

ZURICH AL Qaaf said...

50 Dalil Mengapa Anwar
Tidak Boleh Jadi PM
oleh

Khalid Jafri

Mei 1998

--------------------------------------------------------------------------------
1 DENDAM KESUMAT
Anwar Ibrahim mempunyai perasaan dendam yang kuat atau dipanggil DENDAM KESUMAT sama ada kawan atau lawan.

Dendam yang tak habis-habis terhadap Sanusi Junid, Rahim Tamby Chik, Abdullah Ahmad Badawi dan rami lagi menjadikan beliau tidak popular sebagai pemimpin.
2 PENENTANG
Sikap menentang ketua menjadi amalan Anwar sejak aktif dalam UMNO pada tahun 1982. Pada tahun yang sama beliau menentang Suhaimi Kamaruddin untuk merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO.
3 PECAH DAN PERINTAH
Sikap pecah dan perintah merupakan strategi Anwar untuk berkuasa dalam UMNO dan kerajaan. Beliau sanggup mengadudumbakan UMNO Kedah bila beliau wujudkan komplot menentang ura-ura Dr. Mahathir untuk melantik Sanusi Junid sebagai Menteri Besar Kedah.

Begitu juga beliau mengadakan tekanan terhadap Rahim Tamby Chik sehingga memaksanya meletakkan sebagai Ketua Menteri Melaka.
4 SUMPAH BOHONG
Anwar berani bersumpah untuk tidak menentang Ghaffar Baba bagi jawatan Timbalan Presiden UMNO, ternyata sumpah bohong yang dilaknati Allah SWT.
5 JAHANAMKAN MAHATHIR
Bersumpah untuk menjahanamkan pimpinan Dr. Mahathir di depan Haji Sulaiman Palestin (Allahyarham) kerana ditahan ISA sewaktu Dr. Mahathir menjadi Menteri Pelajaran (Pendidikan).
6 CAKAP TAK SERUPA BIKIN
Cakap tak serupa bikin merupakan amalan Anwar menjadi pemimpin. Kalau Anwar berucap anti politik wang maka bermakna Anwarlak bapak politik wang sewaktu menjelang pemilihan jawatan Timbalan Presiden UMNO tahun 1993.
7 BAPAK RASUAH
Rasuah berlaku paling tinggi sewaktu Anwar menjadi Menteri Kewangan, jadi orang panggil Anwar Bapa Rasuah.
8 KELUARGA ROSAK
Anwar dari keluarga yang rosak. Bapanya Ibrahim Abd. Rahman mengambil orang gajinya sebagai isteri menyebabkan ibu Anwar Hajah Che Yan hidup tertekan dan mengidap lumpuh.

Mokhtar adik Anwar pula penagih dadah. Keluarga yang tidak begitu senang dulu sekarang menjadi kaya raya bila Anwar menjadi Menteri Kewangan.
9 LARIKAN ANAK DARA
Anwar telah melarikan anak dara orang untuk bernikah di Siam. Anwar tidak mendapat restu daripada Wan Ismail bapa Azizah sehingga Wan Ismail terpaksa mengeluarkan pistolnya untuk mengusir Anwar daripada memasuki rumahnya.
Akhirnya ibu Anwar mengambil inisiatif menikahkan Anwar dan Azizah dirumahnya, di Bukit Mertajam.

Sikap Anwar ini memperlihatkan betapa undang-undang, peraturan tata susila dan budaya Melayu dan Islam boleh diketepikan asal ia boleh memenuhi hawa nafsunya.
10 MAIN BONTOT
Semua orang heboh apabila rahsia Anwar main bontot pemandunya Azizan terbongkar.

Cerita hobi Anwar main bontot ini bukan perkara baru. Ia telah bermula sewaktu ia belajar di MCKK dan Universiti Malaya lagi. Ramai yang mahu ke depan untuk menceritakan kisah silam Anwar ini. Tunggulah.
11 MAIN BINI ORANG
Kisah bagaimana Anwar terlibat skandal seks dengan isteri orang - isteri Setiausaha Sulitnya Mohamad Azmin bin Ali yang bernama Puan Shamsidar Taharin telah dibongkar sendiri oleh aidk kepada Azmin iaitu Ummi Hafilda binti Ali.
12 ANAK HARAM
Hasil dari hubungan seks dengan Shamsidar telah dikurniakan seorang cahayamata bernama Afifa. Anak ini menjadi kebanggaan Shamsidar kerana ia anak Pembesar Negara.
13 DURJANA & CURANG
Anwar bukana sahaja lelaki curang terhadap isterinya tetapi pengamal homoseksual yang dilaknati Allah SWT.
14 SUKA BERGADUH
Nama Anwar sendiri mentafsirakn Anwar suka bergaduh atau berperang. AN WAR bererti suatu perang dalam bahasa Inggeris, kerana itu hidupnya suka pada krisis, bergaduh, pertelingkahan dan berperang.15 BERTOPENG AGAMA
Sewaktu Anwar menjadi pemimpin ABIM dulu, prinsip agama Islam dijadikan asas perjuangannya untuk mencapai matlamat dalam politik.

Setelah menyertai UMNO, semua prinsip dan perjuangan Islam hanya sebagai topeng saja sedangkan perjuangan sebenarnya adalah sebaliknya.

Anwar menjadi munafik bila menjadi imam dan berkhutbah sembahyang Jumaat sedangkan dirinya tidak bersih, akhlak yang bergelumang dengan dosa. Bacaan surah kulya ayuhal ka firun pun dilafazkan salah. Ini komen para ulama sendiri. Anwar juga sering dilihat pakai kain sutera ketika menjadi imam.
16 MUNGKAR
Dari dosa-dosa nyata yang dilakukan oleh Anwar menjadi ia seorang mungkar bererti menderhaka kepada Allah SWT dan beliau tidak diberi restu dan rahmat untuk mentadbirkabn negara.
17 MENGUTUK UMNO
Semasa menjadi pemimpin ABIM dan pelajar Anwar lantang mengecam dan mengutuk habis-habisan UMNO dan para pemimpinnya tetapi tidak lama kemudian beliau menjelir lidahnya ke langit.
18 PEMIMPIN TANPA WAWASAN
Sebenarnya Anwar merupakan pemimpin tanpa wawasan. Wawasannya dilihat cuma mahu menjadi kaya melalui rasuah, rampas kuasa melalui UMNO dan homoseks.
19 SALAH GUNA KUASA
Walaupun Dr. Mahathir masih menjadi Perdana Menteri tetapi dalam banyak hal, Anwar membelakangkan kuasa tersebut dan memaparkan imejnya sendiri.

Contohnya beliau bertindak bersendirian dalam dasar-dasar luar yang telah diasaskan dengan baik oleh Menteri Luar Abdullah Ahmad Badawi. Kerana itu terdapat pertentangan penyampaian Dr. Mahathir dan Pak Lah dengan beliau.

Anwar juga menggunakan Biro Tata Negara (BTN) untuk dijadikan alat politiknya.


20 JADI BONEKA AMERIKA Ramai orang terperanjat, kerajaan Amerika Syarikat telah menyambut ketibaan Anwar di Amerika sebagai sambutan negarawan nombor satu dengan tembakan meriam 21 das dan hamparan merah. Sedangkan Dr. Mahathir sendiri tidak pernah disambut demikian rupa.

Sambutan yang sama pernah diberi kepada Boris Yelstin, sedangkan Presiden Soviet Union waktu itu masih disandang oleh Gorbachev.

Tidak lama kemudian Soviet Union berpecah dan muncullah Boris Yelstin sebagai Presiden baru Russia.

Tidakkah Amerika Syarikat boleh melakukan demikian ke atas Malaysia? Macam-macam boleh berlaku dan macam-macam anggapan rakyat terhadap Anwar bila ditafsir persahabatan yang luar biasa ini. Adakah Anwar menjadi agen CIA?
21 RIBA
Walaupun Anwar sebagai Menteri Kewangan, Malaysia gagal mempertahankan kedudukan ekonomi negara yang cemerlang sebelum beliau mengambilalih dan kemerosotan serta kegawatan terus menerus berlaku, namun penilaian Amerika Syarikat terhadap Anwar disebaliknya.

Baru-baru ini beliau telah dilantik sebagai Pengerusi Pembangunan IMF - Institusi Kewangan Amerika yang memberi pinjaman kepada negara-negara yang mengalami tekanan inflasi sperti yang dialami oleh Indonesia, Thailand dan Korea Selatan dengan syarat-syarat yang boleh mencekik leher negara-negara berkenaan.

Jadi Anwar bergelumang dengan institusi kafir yang mengamalkan riba - satu-satunya perniagaan yang dilaknat oleh Allah SWT.

Di Malaysia bolehlah diperbankan Islam dan segala urus niaga bank berjalan secara Islam, tetapi Anwar tidak boleh perbankan Islam IMF.
22 PEMBOHONGAN
99% amalan hidup Anwar adalah pembohong.

Anwar pernah kata ABIM adalah diasaskan olehnya sendiri. Katanya ABIM berasal dari namanya Anwar bin Ibrahim. Sedangkan yang menubuhkan ABIM ialah Sanusi Junid dengan Prof. Nawawi Ghazali. Nawawi ialah Presiden pertama manakala Sanusi Naib Presiden.
23 ABIM
Sebelum Anwar meninggalkan ABIM, beliau telah berikrar untuk mengABIMkan UMNO.

Kerana itu kita boleh menyaksikan ramai orang ABIM menyusup dalam UMNO menjadi Ketua, Timbalan, Naib Ketua dan AJK Bahagian dan Cawangan UMNO di merata tanahair.
24 PENYERTAAN PARTI 46
Anwar tidak senang dengan keputusan membawa masuk semua anggota Parti 46 yag diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah, kerana itu ia berusaha menghalanginya dari semua peringkat supaya orang 46 tidak mendapat tempat dalam bahagian-bahagian UMNO.

Sebagai pemimpintentulah tidak sihat mempunyai hasad dengki sedangkan anggota 46 mempunyai tekad yang ikhlas membubarkan partinya dan menyertai semula UMNO.
25 JATUHKAN ORANG-ORANG BERJASA KEPADA UMNO
Siapa juga yang dianggap kuat walaupun mereka banyak berjasa kepada UMNO. Anwar akan mencari jalan untuk mengenepikan mereka dan meletakkan orang-orangnya.

Antara yang menjadi mangsanya ialah Ghaffar Baba, Abdullah Ahmad Badawi, Sanusi Junid, Rahim Tamby Chik, Mohamad Hj. Taib, Anuar Musa dan Daim Zainuddin sendiri.
26 KURANG AJAR
Ghaffar dan Dr. Mahathir merupakan dua tunggak UMNO yang sama-sama menubuhkan UMNO dalam tahun 1946.

Kalay Ghaffar menjadi Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri adalah wajar, setelah berjuang lama dalam UMNO barulah merasa jawatan tersebut.

Tetapi Anwar yang baru masuk UMNO menjulang naik dengan menghumban orang-orang ynag yang banyak berjasa kepada agama, bangsa dan negaranya.

Ghaffar rasa terhina oleh sikap kurang ajar Anwar. Sepatutnya ini menjadi satu pengajaran kepada orang-orang UMNO yang mengikuti sejarah perjuangan orang Melayu dan parti UMNO. Sikap hormat menghormati harus menjadi amalan kita semua.
27 SIKAP HIPOKRIT
Jika sekiranya seorang pemimpin mempunyai sikap hipokrat maka ia mendedahkan kesilapan pada dirinya sehingga meletakkan mertabatnya begitu rendah. Sikap ini dipunyai oleh Anwar Ibrahim.
28 RAKUS
Amalan yang dilaknati Allah SWT sebagai pengamal main bontot (homoseksual) meletakkan keperibadian Anwar begitu rendah dan kerektornya menjadi rakus dalam semua hal.
29 LUPA DARATAN
Anwar sejak diangkat jadi Menteri lagi sudah mula melupakan kehidupannya sebagai pejuang Islam. Beliau mengharungi kehidupan yang bercanggah dengan prinsip perjuangannya dulu. Kalau boleh beliau mahu berkuasa secara autokrat.

Sewaktu menjadi Menteri Pelajaran, beliau pernah diundang merasmikan sebuah Sekolah Kebangsaan di Masjid Tanah, Melaka. Tetapi sedihnya beliau menjawab "apa perlu saya datang".
30 BERCANGGAH DENGAN PERDANA MENTERI
Walaupun Dr. Mahathir masih menjadi Perdana Menteri, Anwar sudah berlagak macam Perdana Menteri.

Kenyataan Dr. Mahathir mengenai satu-satu projek atau isu sering dinafikan oleh Anwar atau membuat kenyataan yang bertentangan.
31 ANWAR CONTROL MEDIA
Utusan Malaysia, Berita Harian dan TV3 berada di bawah telunjuk Anwar. Berdecak saja Anwar, maka sudah jadi berita utama media-media tersebut.

Walaupun Dr. Mahathir berucap lebih bernas akan ditempatkan barisan kedua atau muka dalam.
32 FITNAH
Menerusi media-media tersebut akan memfitnahkan seseorang pemimpin sehingga mereka tidak diberi peluang untuk membela diri.

Contohnya mangsa mereka ialah Rahim Tamby Chik, walaupun tidak pernah didakwa atau dihukum di Mahkamah, tetapi Rahim terang-terang dituduh rasuah dan hubungan seks dengan gadis di bawah umur.
33 DAHI PESEK
Kalau kita amati dahi Anwar ternyata pesek. Menurut ahli Fung Shui orang berdahi pesek tidak akan menjadi pemimpin agung atau pemimpin nombor satu.
34 GELOMBANG
Buku gelombang yang ditulis oleh Anwar menggambarkan hidup Anwar sentiasa berada dalam arus gelombang.
35 KEJATUHAN RINGGIT
Sebelum Anwar menjadi Menteri Kewangan, nilai ringgit kita ialah RM2.20 berbanding dengan US$1.00. Tetapi sekarang kedudukan telah berubah RM3.90 berbanding US$1.00.

Akibatnya barangan dapur meningkat sehingga 60%.

Sepatutnya perlantikan Anwar sebagai Pengerusi Pembangunan IMF boleh mempengaruhi kenaikan nilai ringgit tetapi ia semakin turun.
36 KERUGIAN BESAR
Kegawatan ekonomi negara berlarutan sehingga sekarang akibat kerugian dialami oleh Bank Negara dari RM10.1 bilion hingga RM12.8 bilion.

Peranan Bank Negara sepatutnya tidak terlibat dengan perjudian (niaga wang) tetapi memelihara reserve negara.

Bank Negara telah dikelaskan sebagai "big bully" dalam pasaran pertukaran asing sehingga mengalami kerugian yang amat besar.

Akibatnya pelabur-pelabur pertukaran asing dari Eropah dan Amerika Syarikat mendendami peranan Malaysia dan mereka bertindak balas menjadikan matawang Malaysia sebagai sasarannya.

Namun sebagai Menteri Kewangan Anwar hanya berupaya memberitahu rakyat bahawa kita hanya rugi di atas kertas saja.

Inilah standard Menteri Kewangan kita, orang yang tidak pernah menceburi bidang ekonomi diberi tugas kewangan, semakin lingkuplah wang negara.
37 PELAJARAN
Anwar hanya berkelulusan Kesusastraan Melayu Universiti Malaya. Itupun tak lulus tahun pertama.

Beliau tidak ada pengetahuan langsung di bidang perniagaan dan ekonomi yang boleh diharapkan menjaga dan menguruskan kewangan negara.
38 NEPOTISME
Dari keluarga yang tidak mewah, Pak Ibrahim sekarang boleh kahwin satu lagi. Kalau kedua-dua isteri tak bagi, lari saja ke Siam - ikut stail Anwar.

Rani, abang Anwar dulu muflis tapi sekarang bukan main kaya lagi, berkepit ke sana sini dengan Ku Yah.

Wan Ismail mertua Anwar yang dulu nak tembak Anwar kerana larikan anaknya Azizah, sekarang bukan main angguk dengan menantu yang tersayang.

Wan Ismail pun dapat habuan yang besar dengan 30 juta saham bernilai RM90 juta.
39 BERMAHARAJALELA
Bayangkan kalau Anwar jadi Perdana Menteri nanti? Beliau bukan saja bawa Malaysia papa kedana dan keluarganya menjadi kaya raya tetapi kerakusan Anwar bermaharajalela. Habislah bontot anak remaja kena main.

Menteri Belia dan Sukan terpaksa adakan senarai setiap minggu, menyediakan remaja-remaja jambu untuk habuan Anwar.

Habislah Menteri-Menteri sekarang disingkirkan. Siapa yang hulur bontot dialah jadi Menteri.

Syed Hussein Al-Attas (penulis yang bukan professor) tak mungkin terima jawatan dari Anwar kerana beliau bukan homo, bukan pula kaki kebas isteri orang. Syed Hussein juga ada maruahnya sendiri. Lain kalau hulur fulus kebas saja bib! Mereka kebas lagi banyak, tak terkira.
40 KAUM LUT
Menurut berita Buletin Utama bahawa di ibukota sekarang ini terdapat 20,000 orang lelaki yang terlibat dalam skandal homoseksual.

Bilangan tersebut bertambah dari masa kesemasa dan di khuatiri ibukota akan bertukar menjadi kampung Sadum di Palestine di mana hampir seluruh masyarakatnya mengamalkan homo.

Kaum Nabi Lut ini langsung tidak mendengar nasihat Nabi Lut bahawa perbuatan mereka adalah dilaknati Allah SWT.

Akhirnya Allah SWT musnahkan seluruh daerah Sadum dan mematikan hamoir keseluruhan manusia durjana kecuali Nabi Lut dan beberapa kerat pengikut yang beriman.

Kita khuatir jika bilangan pengamal homo ini semakin ramai dan tidak boleh dikawal lagi maka Tuhan akan melaknatkan penghuninya menjadi punah ranah.

Yang peliknya bukan tidak ada kaum wanita cantik di Sadum tetapi lelaki juga yang dicari. Kelebihan pada Anwar pula dia boleh kebas depan belakang, lebih teror dari kaum Lut.
41 TIDAK DISENANGI RAKYAT
Dengan penglibatan skandal dengan isteri orang, homoseksual, rasuah, salah guna kuasa, jadi boneka Amerika Syarikat, menopengkan agama Islam dan berbagai lagi, maka Anwar menjadi pemimpin tidak popular dan akan membawa porak peranda bukan saja kepada ahli UMNO tetapi seluruh rakyat Malaysia.
42 ORANG MELAYU MENJADI MISKIN
Sebelum Anwar menajadi Menteri Kewangan, ramai orang Melayu menikmati kesenangan dan kekayaan. Tetapi bila Anwar ganti Daim Zainuddin, orang Melayu jatuh miskin. Selama lima tahun mereka tunggu dengan sabar agar kemelesatan ekonomi dapat dipulihkan tetapi rezeki yang ditunggu masih tidak tiba.

Lebih lama Anwar jadi Menteri Kewangan, orang Melayu akan menjadi papa. Yang kaya bertambah kaya ialah kaum keluarga Anwar sendiri.
43 MASA DEPAN NEGARA GELAP
Malaysia dikenali di mata dunia kerana populariti Perdana Menterinya Dr. Mahathir Mohamad.

Dalam waktu yang singkat Malaysia akan berhijrah dari dunia ketiga kepada negara maju.

Konsep Wawasan 2020 menjadikan Malaysia negara dengan rakyat yang makmur dan bersatupadu.

Apakah impian kita ini tercapai andaikata Anwar menjadi Perdana Menteri nanti?

Ramai yang meramalkan nasib masa depan negara akan gelap di bawah Anwar.
44 STRATEGI
Dalam keadaan ekonomi yang merosot, Anwar masih berupaya menyusun strategi politiknya untuk berkuasa dengan agenda bagaimana untuk menumbangkan Dr. Mahathir.

Anwar mahu semua general dan leftenannya bertanding sebagai Ketua, Timbalan, Naib Ketua, AJK, Ketua Pemuda dan Ketua Wanitadalam peringkat bahagian baru-baru ini.

Malangnya strategi Anwar ini menghadapi kebuntuan kerana beberapa peraturan majlis Tertinggi UMNO.

Jadi kebanyakan yang menduduki jawatan-jawatan penting bahagian bukan kalangan mereka yang menyokong Anwar.

Kalau strategi Anwar ini berhasil (sebelum Peraturan MT) maka beliau berhasrat mahu menentang Dr. Mahathir dalam pemilihan 1999. Anwar mahu Dr. Mahathir K.O di tangannya.
45 TABUR WANG
Kerana kemewahan wang yang dimiliki oleh Anwar dan orang-orangnya, maka menyebabkan setiap calonnya dalam pertandingan bahagian pasti menang.

Dalam pemilihan Ketua Bahagian UMNO Langkawi tahun 1995, orang-orang Anwar tabur wang macam nak rak, semata-mata mahu hapuskan kemenangan Sanusi Junid.

Pengaruh wang yang amat kuat menyebabkan Sanusi tewas di tangan Abu Bakar Taib Ahli Parlimen Langkawi.

Begitu di Melaka baru-baru ini, akibat politik wang, Rahim Tamby Chik mengalami kekalahan untuk jawatan Ketua Bahagian Kota Melaka.
46 MAKAN MENCANGKUNG MAKAN BERSEPIT
Tatatertib Melayu adalah tatatertib kehidupan Islam. Perjuangan Islamlah menjadi asas perjuangan Anwar sewaktu dalam ABIM.

Tetapi bila jadi Menteri, adat kesopanan yang diamalkan selama ini terus hilang. Anwar dirakamkan makan mencangkung di khalayak ramai dan makan bersepit di depan Perdana Menteri.
47 PENUBUHAN MTEN
Perdana Menteri Dr. Mahathir terlalu berlembut dengan Anwar walaupun Anwar sanggup memijak kepala.

Dr. Mahathir mencari jalan bagaimana untuk mengawal kewangan negara supaya perbelanjaannya dapat di atur tidak diboroskan oleh Anwar.

Kerana itu Dr. Mahathir membentuk Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) dimana Daim Zainuddin menjadi Pengarah Eksekutifnya.
48 TAMPARAN KEPADA ANWAR
Sepatutnya Anwar harus sedar bahawa penubuhan MTEN adalah satu tamparan kepadanya kerana kredibilitinya dalam menyelenggarakan kewangan negara diragui.

Kalau Anwar mempunyai hemat dan bermoral tinggi, sepatutnya ia meletakkan jawatan sebagai Menteri Kewangan.
49 KEHANCURAN
Perpaduan UMNO dan orang Melayu yang selama ini berjalan baik dan stabil akan hancur sekiranya Anwat tetap dipilih sebagai Perdana Menteri.

Ini didasarkan dari fakta-fakta yang dibentangkan dalam buku ini.
50 AMANAT
Akhirnya amanat dari Haji Sulaiman Palestin kepada Dr. Mahathir sebelum beliau meninggal dunia.

Anwar banyak berguru kepada Allahyarham yang merupakan bapa saudaranya. Haji Sulaiman yang merupakan tokoh veteran UMNO banyak mengetahui rahsia dan kelemahan Anwar.

Dr. Mahathir dicadangkan oleh beliau supaya memilih Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri kalau mahu melihat UMNO selamat

 

Hakcipta Terpelihara PANDUANOSS 2009-2012. Sebarang pertanyaan sila emailkan ke : mamn85@gmail.com