:: iklaneka ::

Sunday, April 6, 2008

KUALA LUMPUR INTERNATIONAL BOOK FAIR (KLIBF)

KUALA LUMPUR INTERNATIONAL BOOK FAIR (KLIBF) - PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR

Bermula 4 - 13 April 2008, KLIBF telah diadakan di PWTC, KL dari jam 10.00 pagi hingga 10.00 malam. Banyak syarikat dan ajensi perbukuan telah mengambil bahagian. Saya pun tidak melepaskan peluang ini untuk mencari bahan-bahan bacaan yang terbaru. Apabila sampai sahaja di perkarangan aras pertama PWTC, begitu ramai manusia yang dahagakan ilmu dan tidak kurang juga yang datang saja-saja dan nak berdua-duaan. Pelik tetapi benar.
Jadi saya pun meninjau gerai-gerai yang ada disitu, antara yang menjadi perhatian saya ialah gerai pameran MPH. Banyak benar buku-buku ilmiah dan umum yang dijual di gerai MPH. Tetapi satu sahaja yang menjadi masalah, bukunya mahal-mahal belaka walaupun selepas diberi potongan diskaun. Tak mengapalah, mungkin ada banyak lagi gerai lain yang lebih menarik. Jadi tanpa berfikir panjang, saya terus ke aras dua. Begitu ramai juga orang di aras dua. Jalan himpit-himpitlah saya.

Sedang asyik mencari gerai-gerai yang menarik, saya tak jumpa juga gerai yang menarik. Jadi sekali lagi saya memanjat gunung PWTC. Ke aras tiga! Apabila tiba di aras tiga, saya dapati beginilah khalayak yang mengunjunginya (lihat gambar kat atas). Hasilnya, selepas beberapa minit berjalan, melihat dan berfikir, saya pun membeli dua buku yang mana pada saya sesuai dan bagus untuk dibaca buat masa ini :-)

[ Orang tak ramai sangat kerana banyak buku ilmiah yang serius ]


[ Sama juga keadaannya di sini ]

[ Yang ini ramai sedikit kerana banyak buku terpakai ]

[ Semuanya buku ilmiah yang berat dan serius ]

[ Ini buku-buku yang saya beli ]
* Susah kita nak mengubah masyarakat Malaysia agar membaca dan membaca, melainkan masyarakat Malaysia itu sendiri membaca. *** Saya sendiri pun malas membaca tapi usaha.

~ Al-Farabi

No comments:

 

Hakcipta Terpelihara PANDUANOSS 2009-2012. Sebarang pertanyaan sila emailkan ke : mamn85@gmail.com