:: iklaneka ::

Friday, March 14, 2008

DITIPU OLEH PERISIAN PERCUMA ???

Intro

Anda gemar memuat turun perisian PERCUMA (FREEWARE) dari internet? Di sini saya akan dedahkan beberapa langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk mengelak dari menjadi mangsa instalasi program yang mengandungi spyware dan adware. Anda juga boleh mempelajari beberapa langkah perlindungan yang baik terhadap hak-hak butiran peribadi anda. Tidak benda di dunia ini yang percuma melainkan helah semata-mata, betul tak ? Hal ini samalah juga dengan penggunaan perisian percuma. Kemungkinan ada di antara kita yang percaya bahawa banyak syarikat perisian di seluruh dunia menawarkan kita perisian percuma (FREEWARE) untuk mengetahui lebih lanjut apakah manfaat yang boleh kita dapat dari perisian percuma yang mereka bangunkan tersebut. Kadang-kadang perisian percuma tersebut disebarkan secara percuma sekadar untuk tujuan suka-suka, ujian pasaran (market testing) dan sebagainya. Walaubagaimanapun, itu semua jauh dari kebenaran atau indah khabar dari rupa. Dalam kebanyakan situasi atau kes, perisian percuma ini kebanyakannya digunakan sebagai umpan untuk mempengaruhi pengguna samaada memasang perisian yang mengandungi spyware atau lebih buruk lagi untuk memberi kebenaran secara mudah dan percuma kepada syarikat atau pembangun tersebut untuk menggunakan maklumat peribadi yang telah dihantarkan oleh pengguna kepada mereka. Maklumat peribadi mungkin terdiri daripada nama pengguna, nombor telefon, alamat rumah dan gambar, maklumat bank secara terperinci dan maklumat kad kredit.

Sebelum anda menghubungi peguam bela anda dengan tujuan hendak menyaman mana-mana syarikat yang memberi anda perisian yang jahat ini, lebih baik anda tarik nafas panjang-panjang, berfikir sejenak dan berhenti seketika. Kemungkinan maklumat yang berkaitan dengan perjanjian antara anda dengan pembangun atau syarikat perisian tersebut telah diberikan kepada anda dan anda dengan mudah-mudah tanpa berfikir berkali-kali telah mempersetujuinya.

Adakah anda masih ingat satu dokumen perjanjian yang dipanggil Terms and Conditions yang telah dipersetujui oleh anda ketika anda memasang (install) perisian percuma tersebut. Dengan mudah anda memilih ‘I agree’ tanpa membaca dengan hati-hati keseluruhan dokumen perjanjian tersebut yang memungkinkan anda untuk menyesal di kemudian hari. Saya bersetuju jika anda menyatakan dokumen perjanjian (license agreements ) ini terlampau panjang dan penuh dengan ayat-ayat yang berbelit-belit dan sukar difahami; keseluruhan EULA ( End-User License Agreements ) mengandungi 3000 patah perkataan dan jika dicetak akan tercetak pada tujuh helai muka surat. Wow!!! Biar betul??? Ini merupakan faktor utama kenapa kebanyakan pengguna malas hendak membacanya dan kenapa banyak syarikat pembangun perisian sanggup menentang balik mana-mana pengguna yang cuba hendak menyaman mereka. Jadi bagaimana caranya anda boleh membaca dokumen perjanjian ini tanpa melihat dengan hati-hati perinciannya ??? Jangan menggelabah!!! Saya akan tunjukkan bagaimana caranya untuk memanfaatkan perisian tersebut tanpa perlu mendedahkan maklumat peribadi anda kepada orang lain.

Bagaimana pembangun perisian membuat duit secara senyap-senyap ???
Berapakah harga sebuah perisian percuma ??? Perisian percuma akan menyebabkan anda kerugian banyak ! Walaupun anda tidak kerugian wang ringgit, anda akhirnya terpaksa membayar harga yang mahal di atas kerugian yang menimpa lantaran bahana perisian percuma. Baca dengan teliti pendedahan berikut untuk mengetahui lebih lanjut >

Anda pernah dengar istilah eWALLET Software ? Sebagai pertukaran kepada eWallet software yang membantu anda menjejak kata laluan anda, ia juga akan memasang perisian lain pada PC anda. Perisian hantu ini akan menjejak dan mengkaji tabit pelayaran internet anda dan akan memaparkan iklan popup berdasarkan tabiat pelayaran internet anda. Sebagai contoh, anda gemar melayari laman web lagu-lagu Inggeris, maka perisian tersebut akan memaparkan iklan popup dari internet yang berkaitan dengan tabiat pelayaran internet anda itu. Lambakan iklan popup ini akan menyebabkan trafik internet menjadi sesak dan sibuk secara tidak langsung melambatkan talian internet anda. Jadi berhati-hatilah.
Berhati-hati dengan Facebook site. EULA Facebook menyatakan bahawa dengan terang dan jelas bahawa maklumat yang dihantar oleh pengguna akan menjadi hakmilik Facebook. Laman web tersebut berhak untuk menggunakan maklumat peribadi yang diberikan dimana-mana sahaja dan untuk apa-apa urusan tanpa perlu mendapatkan kebenaran dari pengguna.

Apa itu EULA ???
Dokumen perjanjian atau istilahnya EULA ( End-User License Agreement ) seakan-akan dokumen serius yang berkaitan dengan undang-undang. Sebenarnya, ia adalah dokumen undang-undang yang mengawal perisian yang ada pasang dengan kaedah undang-undang. EULA biasanya dipaparkan kepada anda sebelum anda pasang atau muat turun perisian tersebut. Anda dikehendaki untuk menandakan pada kekotak yang mengesahkan anda telah membaca EULA tersebut. Mengikut terma undang-undang ianya samalah seperti menandatangani kontrak pada kertas. Walaupun pengwujudan EULA ini masih menjadi isu pertikaian dan perdebatan semenjak kebanyakan kritikan mempercayai lesen ini juga bertindak sebagai kaedah untuk melindungi hak lesen pembekal.

Kenapa anda perlu membaca EULA???

Faedah yang paling besar membaca EULA ialah menjawab segala pertanyaan dan isu tentang penggunaan perisian tersebut. Sebagai contoh, apabila membeli perisian, kebanyakan pengguna tidak menyedari yang mereka sebenarnya tidak menjadi pemilik yang sah kepada perisian tersebut. Mereka hanya membeli lesen untuk menggunakan perisian tersebut. Ini bermakna pembangun perisian tersebut masih mempunyai segala hak termasuk hakcipta terhadap perisian tersebut. Membaca EULA akan membolehkan anda memahami samaada anda boleh melakukan beberapa berikut selepas membeli perisian tersebut atau pun ketika menggunakan perisian tersebut :

1) Menggunakan grafik, fon dan fail-fail yang terdapat dalam perisian tersebut ketika melakukan rekaan grafik komersial.
2) Anda membeli perisian yang dibawah lesen pelajaran / pendidikan kemudian menggunakannya untuk tujuan komersial.
3) Memasang perisian tersebut pada lebih dari satu komputer.
4) Melihat perisian yang lama setelah membeli perisian yang baru.
5) Menyebarkan hasil-hasil kerja yang terdapat dalam perisian tersebut tanpa membuat bayaran lesen tambahan.

Sebab lain kenapa anda perlu membaca EULA adalah untuk melindungi diri anda daripada memberi maklumat peribadi anda dan memusnahkan hak peribadi anda. Anda mungkin tahu metod yang digunakan oleh banyak syarikat pembangun perisian untuk memeriksa cara anda melayari internet. Jadi membaca EULA akan membantu anda agar berhati-hati samaada anda sedang diperhatikan atau tidak.

Tambahan pula, spyware dan adware yang dipasangkan bersama dengan perisian percuma tersebut akan memakan banyak ruangan cakera keras, memori dan banyak sumber PC anda yang lain. Talian internet anda yang pantas dan laju seperti kilat mungkin akan menjadi lambat dan perlahan kerana spyware akan menggunakan talian internet anda untuk mendapatkan maklumat untuk dipaparkan kepada anda. Lebih buruk lagi, ia juga akan menghantar keluar maklumat dari PC anda. Ini bermakna nilai tambahan kepada perisian percuma yang anda pasang itu – kerana anda tidak membaca EULA dengan hati-hati – sekarang sedang menggunakan secara mudah-mudah dan percuma semua kemudahan PC yang anda bayar. Teruknya !!!

Dalam sesetengah kes, EULA boleh juga melindungi mana-mana firma dari liability kepada mana-mana kegagalan produk perisian, walaupun syarikat itu sememangnya telah menyedari bahawa perisian tersebut mengalami kegagalan ( faulty ) sebelum menjualnya lagi. Membaca EULA yang telah dikemaskini juga adalah teramat penting kerana walaupun pemilik semasa perisian tersebut telah bersumpah untuk menyimpan dan melindungi privasi maklumat peribadi anda, akan sentiasa ada peluang untuk syarikat tersebut dijual dan diambil alih oleh pemilik yang baru yang mana tidak akan teragak-agak untuk menjual segala maklumat peribadi anda untuk keuntungan yang cepat.

Dimanakah anda boleh membaca EULA ???

Anda terlupa atau terlepas untuk membaca EULA setelah membeli perisian dan ingin membacanya semula. Walaupun anda mengabaikan EULA pada peringkat awal instalasi ( pemasangan ) perisian atau laman web tersebut, jangan menggelabah !!! Anda masih boleh membacanya dan anda boleh ke laman web perisian tersebut. Jika anda memuat turun perisian tersebut dari laman web, dengan mudah layari laman yang ada ‘Terms’ perisian tersebut untuk membaca EULAnya. Jika anda membeli perisian baru, anda juga akan menerima hard copy kepada EULA di dalam pakej perisian tersebut. Jika perisian itu telah dipasang ( install ), navigasi ke program files untuk membaca EULA, jika anda tidak menjumpainya di situ, anda boleh pasang sekali lagi ( reinstall ) perisian tersebut.

Pendek kata ….
Anda tidak perlu menjadi manusia yang panik, paranoid dan gelabah memikirkan semua laman web akan mengkhianati anda. Apa yang perlu anda lakukan ialah berfikirlah dengan hati-hati, berkali-kali dan terperinci sebelum memberi maklumat peribadi anda kepada individu lain yang tidak dikenali atau dikenali. Itu tidak bermakna anda perlu hidup secara sepenuhnya privasi atau berseorangan. Dengan kata mudah, anda tidak perlu mendedahkan maklumat yang tidak sepatutnya didedahkan kepada awam. Adalah amat menakjubkan jika anda sanggup membaca EULA tersebut sampai habis sebelum membuat keputusan. Jika anda tidak mampu, anda boleh menggunakan perisian analisis EULA yang boleh didapati dari internet, hanya taipkan EULA analyzer dalam mana-mana enjin pencari dan pilihlah perisian analisis EULA yang tepat dan sentiasa ingat !!! BACA DENGAN TELITI EULA !!! Sentiasa ingat juga bahawa setiap klik pada PC anda akan memudahkan anda terjebak kepada banyak masalah dan risiko untuk bermasalah. BERHATI-HATILAH SELALU !

~ Al-Farabi

*** Anything anda nak tanya saya, please leave a comment dengan klik link Comments kat bawah yer. -V

No comments:

 

Hakcipta Terpelihara PANDUANOSS 2009-2012. Sebarang pertanyaan sila emailkan ke : mamn85@gmail.com