:: iklaneka ::

Monday, June 1, 2009

Excel Handbook on the way...

Dua tiga hari lepas dok diskus dengan member2. Dari pemerhatian dan kaji selidik tidak rasmi yang dibuat, saya dapati ramai lagi di kalangan masyarakat Malaysia ni yang tak tahu dan tak pandai langsung pakai software spreadsheet atau dalam bahasa Melayunya - Hamparan Elektronik. Nak lagi faham, Microsoft Excel. Itulah software yang kita biasa guna untuk buat jadual, akaun, simpan kira-kira yang simple, graf dan sebagainya. Kebanyakan kepenggunaannya (usability) lebih kepada mathematical calculations atau pengiraan matematik.

Terdetik di hati saya nak buat satu buku yang akan menceritakan perihal Excel ni. InsyaAllah. Saya kaji dan selidiki buku2 yang ada di pasaran, kebanyakan buku-buku atau manual Excel ini lebih ke arah teori 70% dan praktikal 30%. Jadi, pembaca2 tak boleh nak praktikkan betul2 sebab bila baca buku2 tu, pembaca akan berkhayal dan berimaginasi terlebih dahulu sebelum buat atau praktik teori tersebut. Itu merupakan sedikit kegagalan dalam penyampaian ilmu kepada para pembaca.

Saya akan usaha untuk ubah kaedah penyampaian buku teknikal yang melibatkan software ini ke arah yang lebih memahamkan para pembaca dalam mempraktikkan teori yang diajar. InsyaAllah 30% teori dan 70% praktikal. :-)

1 comment:

ANaZRaZ said...

Menarik...maklumkan secara meluas apabila dah terbit

 

Hakcipta Terpelihara PANDUANOSS 2009-2012. Sebarang pertanyaan sila emailkan ke : mamn85@gmail.com