:: iklaneka ::

Tuesday, June 2, 2009

Mudah juga jadi judges...

Penat juga jadi judges tapi puas hati sebab kita dah buat setakat yang termampu. Ramai orang kata jadi judges kenalah buat seadil mungkin. No bias kepada mana2 side. Kena benar telus or transparent. Tak boleh tergopoh-gapah dan gelabah. Kena relax dan cool jer. Walau apapun yang berlaku, kita kenalah sentiasa self motivate diri kita untuk jadi yang terbaik.

Beberapa hari yang lepas, saya buat pertama kali jadi judges untuk pertandingan kuiz. Bukannya mudah. Macam2 kerenah peserta nak kena layan. Tambahan pula peserta tu di kalangan kanak2 dari kaum India. Lagilah pening kepala sikit. Itu satu pengalaman yang bermakna dan berharga buat saya sejak bertapak di kota yang penuh kesibukan dan kekacauan. Walau apapun yang terjadi kota ini, namun istilah Islam dan amal Islami itu sentiasa ada dan tidak pernah luput dari ingatan dan amali penduduk kota ini.

Saya berani katakan kota ini meriah juga dengan aktiviti agama walaupun aktiviti maksiat di sana-sini boleh dilihat.

2 comments:

ANaZRaZ said...

Jadi tuan hakim dah ni...bukan mudah amin...keadilan perlu diuatamakan walaupun di tengah-tengah masyarakat yang tidak memahaminya..selamat berjaya!

Al-Farabi said...

InsyaAllah. Blh che gu zul. No problemo. Saya akan cuba sedaya upaya. Itupun kalu nyawa ado lagi.

Sekarang dok mano?

 

Hakcipta Terpelihara PANDUANOSS 2009-2012. Sebarang pertanyaan sila emailkan ke : mamn85@gmail.com