:: iklaneka ::

Friday, June 5, 2009

OpenOffice.org 3.0 - Satu ledakan kebebasan !

Ramai member2 saya yang joint kursus OpenOffice.org 3.0 kat satu agensi kerajaan. Bukan main suka diorang pergi kursus. Syoknya... Diorang kata kursus tu tak macam kursus. Apa maknanya? Saya pun terfikir, apa dia kursus yang tak macam kursus? Satu persoalan yang pelik tapi boleh diterima logiknya. Kalu ikut algoritma programming, sintaks else.. if kena guna pakai dalam persoalan ini. Jika ada kursus maka adalah kursusnya, jika tak ada kursus maka akan ada kursus yang lain. Mungkin anda tak berapa faham, begitu juga saya. Saya cuba untuk memahamkan diri saya sendiri dan diri anda.

Malam ini ada program kat ofis. Program yang kebangsaan punya. Tapi saya buat2 tak tahu saja. Malas nak layan sangat. Lebih baik fokus pada study buku yang nak dibedah bulan depan. InsyaAllah. Kepada rakan2 pelawat yang dikasihi sekalian, insyaAllah saya akan berusaha dan berikhtiar untuk meninggalkan sesuatu yang berharga kepada anda semua amnya dan umat Islam khasnya sebagai satu sumbangan ilmu yang tidak ternilai harganya. Mungkin peninggalan akan diguna pakai 10 tahun atau 20 tahun akan datang.

Pepatah melayu "Haiwan mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama" sudah tidak boleh diguna pakai dalam Islam. Itu pada hemah saya. Manusia mati seharusnya meninggalkan amal kebaikan dan kebajikan kepada saudara2 seIslamnya dan agama Islam itu sendiri. Kita hidup perlulah ada sumbangan kepada semua makhluk di atas muka bumi ini. Itulah salah satu kata2 guru saya.

Hidup tidak berteman tidak mengapa, tapi mati berteman perlu dan wajib.

No comments:

 

Hakcipta Terpelihara PANDUANOSS 2009-2012. Sebarang pertanyaan sila emailkan ke : mamn85@gmail.com